DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2047350-2,33%
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay programı belli oldu

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay programı belli oldu

ABONE OL
Ocak 15, 2024 18:55
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay programı belli oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunacağı Axiom Mission 3 (Ax-3), mürettebatıyla 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece saat 01.11’de gerçekleşmesi planlanan fırlatmayla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) hareket edecek. 

NASA, Ax-3 mürettebatının Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapacağı yolculuğun programını açıkladı. Buna göre, yarın California’daki Emblem Akademisi için seferle ilgili eğitimsel uçuş içi etkinliği düzenlenecek, ardından NASA uçuş mühendislerince basın toplantısı yapılacak. 

FIRLATMA 18 OCAK 01.11’DE 

Medya telekonferansı ise 17 Ocak Çarşamba günü düzenlenecek. Aynı gün, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Dünya Doğa Vakfı için Danimarka’daki ISS Expedition 70 uçuş etkinliği, ESA’dan ISS Komutanı Andreas Mogensen ile yapılacak. 

Gezeravcı’nın da içinde bulunacağı Ax-3, mürettebatıyla 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece saat 01.11’de gerçekleşmesi planlanan fırlatmayla Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru hareket edecek. Söz konusu fırlatmanın lansmanı da aynı gün yapılacak. 

KENETLENME 19 OCAK 13.15’TE 

Ax-3’ün, Uluslararası Uzay İstasyonu ile kenetlenmesinin ise 19 Ocak Cuma günü TSİ 13.15’te olması hedefleniyor. Ax-3’ün, istasyona yanaşması, ardından ambarın açılması ve mürettebatı karşılama programı düzenlenmesi planlanıyor. 

“6 YAŞIMDA ‘BU UÇAĞI KULLANACAĞIM’ DEDİM”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın, 18 Ocak’ta başlayacağı uzay yolculuğu öncesi süreci anlattığı videoyu paylaştı. Kacır, “Bayrağında ay-yıldızı taşıyan Türk milletinin ufku gökyüzünün ötesine, uzayın derinliklerine uzanıyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğanın liderliğinde Milli Uzay Programı hedeflerimizi adım adım hayata geçiriyoruz. Mutluyuz, gururluyuz” ifadelerini kullandı.

F-16 pilotu olan Türk astronot Alper Gezeravcı, görüntülerine yer verilen videoda şöyle dedi:

* “5-6 yaşlarında köyde yaşıyordum. İlk kez uçak gördüğümde gökyüzünde büyükannemin yanında olduğumu hatırlıyorum. ‘Ben bu uçağı kullanacağım nene’ dediğimi hatırlıyorum kendisine. Gökyüzünde uçakla yapılan her türlü manevra beni her zaman derinden etkilemiştir. Demir kanatlarla çıkabildiğim en yüksek irtifa şu ana dek 51 bin fit oldu. Mavi gezegene çıplak gözle yukarıdan bakmak nasıl bir his olacak çok merak ediyorum. Kanatsız bir halde uzayda uçabilmek muhteşem bir his olacak.”

Gezeravcı, uzayın şimdiye dek hayallerini süslemediğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

* “Çünkü ‘uzay’ dediğimizde ülke olarak zaten biz tamamıyla bu alanın dışındaydık. Bu yüzden belgesellerde, filmlerde uzayla ilgili sahneleri gördüğümde kendime hemen hatırlatırdım ‘bu başka milletlerin rüyası’ diye. Gecenin bir yarısı operasyonel bir ucuştan dönerken haberlerde Cumhurbaşkanımızı gördüm. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünde bir Türk vatandaşının uzaya gönderileceğine dair tarihi kararını bizlere açıklıyordu. 

* Türkiye gibi bir ülke için bu çok büyük bir adımdı. Zira bu ülkenin evlatlarının hayallerinin önünde duran bir perdenin kalkması anlamına geliyordu. O andan itibaren bunu ciddi ciddi düşünmeye başladım. Oldukça uzun ve zorlu bir süreçten geçtik. En nihayetinde Türkiye’nin uzay programına seçilmiştik. Muazzam ve harika bir histi gerçekten. Benim ismimin bir önemi yok. Önemli olan milletimizin, ülkemizin geleceğe yönelik bu önemli adımı atmaya kararlı olduğunu hatırlamaları. Artık gökyüzünün sınırlarının ötesine geçerek derin uzay düşleri kurabildiğimizi görmeleri.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.