Hidrojen ile çalışıyor! Uçan araba geliyor

VERTIAA isimli şirket 1.000 km menzile sahip hidrojen motorlu uçan araba geliştiriyor. Hidrojen motorlu eVTOL ismindeki araç, diğer uçan taksilerden farklı motor tasarımına sahip.

Dronlar sonrası insanları da kısa mesafelerde taksi benzeri şekilde taşıyacak uçan araçlar geliştiren yüzlerce şirket prtaya çıktı. Avustralya’lı bir şirket ise hidrojen kullanarak 5 kişiyi 1000 km’ye taşıyacağını iddia ediyor.

Bildiğiniz gibi bataryaların oldukça ağır ve enerji yoğunlukları düşük olması, dikey iniş kalkışın zorluğu gibi nedenler menzili ve taşıma kapasitesini ciddi derecede düşürüyor. Avustralyalı AMSL firması bünyesinde faaliyet gösteren VERTIIA markasının 4 kişiyi 250 km’ye taşırken, hidrojenli versiyon 5 kişiyi 1000 km’ye kadar taşımayı vaat ediyor.

Mesafe ve kişi sayısı artınca bir anda, uçan hidrojenli araba (eVTOL) için yeni kapılar açıyor. Sistem diğer araçlar gibi bir çok pervane ve her birinde ayrı bir elektrikli motor ile güç üretiyor. Toplam 8 adet motor sayesinde motorlardan birkaçı bozusa bile güvenli şekilde uçuş ve iniş sağlayabiliyor. Pervaneler kalkış ve iniş halinde dikey iken, seyahat anında yataya dönüşüyor.

Bu şekilde alet dikey inip kalkarken birden fazla pervanesi olan helikopter gibi çalışırken, ilerlemeye başladığında bir çok motoru olan küçük bir uçak gibi davranıyor. Bu sayede ciddi hız kazanan sistem saatte 300 km/s hızlarına çıkarak ciddi bir zaman kazancı sağlıyor. Tabii bir uçak kadar hızlı değil ama şehrin içinden diğer bir şehrin içine taşıyacak olması, kısa mesafe uçuşlarda ona büyük avantaj sağlayacak.

Firma tam otonom uçuşu ikinci aşamaya bırakırken, şimdilik pilotlu uçuşa odaklanıyor. Özellikle hava ambulansı konsepti üzerinde çalışılıyor. Ulaşımı zor bölgelerde acil ve hesaplı ulaşım sağlayan sistem helikoptere göre ciddi bir avantaj sunabilir. Fakat benim ilgimi çeken şey kişisel kullanımı otonom ile birleşince yapabilecekleri. İstanbul gibi bir yerde şehrin içindeki istediğiniz bir bölgeden kalkan bir drone ile İstanbul-Bursa arası 20 dk’ya inebilir.