İsrail, Gazze’de hedeflerine ulaşmaya çok uzak

Gazze Şeridi'nde 60 günden fazla süren yıkıcı savaşta, Hamas üyelerinin yanı sıra binlerce sivil yaşamını yitirirken on binlerce kişi de yaralandı. Savaşın durdurulması yönündeki uluslararası baskı artarken belirlenen hedeflerine ulaşmaya halen çok uzak olan İsrail ordusu da bunun bedelini askerlerinin canıyla ödüyor.

İsrail ordusu, muazzam bir güce, devasa ve gelişmiş silahlara, yüksek teknolojili silah geliştirme araçlarına sahip olsa da Hamas unsurlarının güçlü direnişiyle ve birçok büyük sürprizle karşı karşıya.

Hamas, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nde Orta Çağ’dan kalma Büyük Ömeri Camii’ni bombalayarak barbarca bir suç işlediğini, insanlığın bina ettiği medeniyete karşı beslediği nefreti ortaya koyduğunu bildirdi. 

Reuters tarafından aktarıldığına göre söz konusu açıklamada, ‘yüce Gazze halkının asaletine tanıklık eden antik camiler ve tarihi kiliseler dahil olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki tarihi eserlerin çoğunu hedef alan İsrail’in 104 cami ve üç tarihi kiliseyi yıktığına’ dikkat çekildi.

Gazze'de Hamas yönetimindeki medya tarafından yayınlanan, Reuters'in gerçekliğini henüz doğrulayamadığı fotoğraflar, camide ciddi bir hasar oluştuğunu, duvarların ve tavanların düştüğünü, taş minarenin alt kısmında büyük bir çatlak olduğunu gösteriyor. Adını İslam tarihinin ikinci halifesi Ömer bin el-Hattab'dan alan cami, Gazze Şeridi'nin en eski ve en büyük camisi sayılıyor.

İsrail ordusu ile Filistinli savaşçılar arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor. İsrail, ilk aşamada Hamas'a yönelik kara saldırısını Gazze'nin kuzeyinde yoğunlaştırdıktan sonra, son günlerde operasyonlarını şeridin güneyine doğru daha kapsamlı hale getirdi.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, kara, hava ve deniz operasyonlarında Gazze'de 450 hedefi vurduğunu, çok sayıda teröristin öldürüldüğünü duyurdu. Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre İsrail ordusunun Han Yunus şehrinin kuzeyinde gerçekleştirdiği bombardımanlar, el-Katiba mahallesini sarstı. AFP’nin haberine göre İsrail ordusu perşembe günü Gazze'deki El Ezher Üniversitesi'nde bir cephanelik ve onu bir kilometre uzaklıktaki bir okula bağlayan bir tünel bulduğunu açıkladı.

Dün yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze Şehri'ndeki bölgeleri bombalaması sonucu çok sayıda İsrailli mahkumun öldüğünü, birçoğunun da yaralandığını duyuran İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail ordusunun girişimi sonrasında çıkan çatışmalarda Gazze'de esir alınan bir İsrail askerinin öldüğünü kaydetti.

Cuma günü ordu, Gazze’deki savaş sırasında dost ateşi ile ölenlerin olduğunu itiraf etti. Askeri helikopterin Gazze'de İsrail askerlerinin bulunduğu bir evi bombalaması sonucu en az bir öldü. Üst düzey güçlere ve komandolara mensup askerler, Hamas üyeleri tarafından kurulan pusuya düştü. Benzer bir olayda ise hükümetin Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot'un oğlu Gil Eizenkot öldürüldü. Eizenkot dün oğlunun cenazesi sırasında üst düzey hükümet ve muhalefet liderlerinden başsağlığı dilekleri aldı.

Yedioth Ahronoth'un Gazze'deki güçlere eşlik eden askeri muhabiri Yossi Yehoshua, şu ana kadar Hamas'a karşı binlerce taktik zafer kazanıldığını, stratejik bir zaferin ise hala eksik olduğunu belirttiği yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Kara ordusunun yeteneklerine ilişkin endişelere rağmen ilk kara saldırısı başarılı oldu. Ordu, Şifa Hastanesi'ne ulaştı. Gazze şehri işgal edildi ve ateşkese rağmen ordu, tüm gücüyle savaşa geri döndü. Şu an ordu Şucaiyye, Cebaliye ve Ha-Esh 98 biriminin faaliyet gösterdiği Han Yunus’ta üç noktaya odaklanıyor. Buradaki şiddetli çabalar sürüyor. Gazze Şeridi halkına en büyük zararı veren, uzun yıllardır İsrail ordusuna girmeye hazırlanan iki Hamas taburundan bahsediliyor. Cebaliye'de savaşta bugüne dek tanık olunmayan olağanüstü bir belgelemeyle, bilinçlere yazılması gereken bir görüntü kaydedildi. Teröre karıştığından şüphelenilen onlarca kişi ellerini kaldırdı. Bu, muhtemelen bazılarının teslim olması ardından yaşandı. Güçlerimiz ayrıca iki mahallede yüzlerce teröristi öldürdü. Golani Tugayı, paraşütçüler, Kfir Tugayı, 188. Tugay ve Mühendislik Tugayı yüz yüze savaşarak düşmana karşı açık bir üstünlük gösteriyor. Ölü ve yaralılar var. Bu zorluk karşısında, dünyada, yer üstünde ve çoğunlukla yer altında savaşta daha iyi sonuçlar elde edebilecek başka bir ordu görmek zor.”

Nahum Barnea da Yedioth Ahronoth gazetesinde kaleme aldığı yazıda şunları söyledi:

“Ordu liderliği, bir çözüme ulaşmadan, savaşın tozu dumanı yatıştıktan sonra dahi övünülecek başarılar olmadan, mevcut noktada çatışmayı durdurmakla yetinmiyor. Askeri açıdan bakıldığında Han Yunus cephesine yapılacak kara saldırısı acı verici bir son şans. Sonrasında gidişat nereye? Hamas'a hayır, İsrail ordusuna hayır, evlerinden yurdundan edilen 1 buçuk milyon Filistinliye hayır. Ordunun Hamas lideri Sinvar'ın Gazze'deki evini kuşatmasıyla övünmesi, İsrail Başbakanı’nın kendi kendine anlattığı bir hikaye. Bunu bize de anlatıyor. Çatışmalar şiddetli. Hamas’ın ateşi ve kaydedilen dost ateşleri her gün ölümlere neden oluyor.”

Barnea sözlerini şöyle sürdürdü:

“Han Yunus'taki çatışmanın Hamas'ın gerçekten parçalanmasına ve liderlik kesiminin tasfiyesine yol açması iyi olurdu. Bu bir olasılık, bir umut ve bir iddia. Savaşçıların ve kaçırılanların hayatlarının tehlikeye gireceği kesin. Hamas son savaşını Gazze Şeridi'nin kuzeyi, Beyt Lahiya, Şucaiyye ve Cebaliye'nin yanı sıra güneyde de sürdürüyor. Füzeleri fırlatıyor, propaganda filmleri çekiyor ve kaçırılanların kaderi hakkında kararlar alıyor. Ulusal morali yüksek tutmakla ilgilenen televizyon muhabirleri ise Hamas üyelerini zavallı korkaklar olarak tanımlıyor. Keşke korkak olsalardı. Korkak olsalardı da ellerini ve beyaz bayraklarını kaldırarak tünellerden topluca çıksalardı.”